ארוחות משפחתיות #6: ארוחה בקופסא

23 January, 2024

מי חשב שדווקא המלחמה תחזיר אותי לסדרת הפוסטים על ארוחות משפחתיות?

עם פרוץ מלחמת שבעה באוקטובר נרתמתי כרבים אחרים ואחרות בחברה האזרחית למשימות התנדבות. הנפש לא ידעה את מקומה וההתנדבות סיפקה תחושה של עשיה וביחד. קרש הצלה להאחז בו בים סוער. בישלנו בחמ״ל, ארזנו בחמ״ל, הסענו אוכל, הרכבנו שכפצי״ם. היו ימים שלהצליח לקבל משימת התנדבות הרגיש כמו הישג יקר מפז. במושב בו אני מתגוררת התארגנו לבשל אוכל לחיילים בדרך של חלוקת משימות בין המטבחים הבייתים. בפעם הראשונה שבישלתי במטבח שלי לחיילים בעוטף עזה, הלוחמים בזוועות שהתרגשו עלינו, הכנתי אוכל חם לארוחת שישי לחיילים שבשטח. הוצפתי רגשות שתיעלתי למילים שצרפתי לחיילים שיקבלו את המגשים. מהחיילים לא שמעתי אבל כשהעלתי את הכתוב ברשתות החברתיות נגעתי בליבם של רבים. על כן אני משתפת כאן במילים. גם את המתכונים אליהם התלוו המילים, אני שמחה לשתף כמובן, בתקווה שבמהרה יוכנו לחיילים שישובו כולם לביתם.

התפריט כלל קציצות מטוגנות, מג׳דרה, טחינה וסלט ירקות. הכי בית בעולם.

את מתכון הקציצות ירשתי מאימי. בפועל, כפי שסיפרתי כאן בעבר מדובר בקציצות יווניות שהוכנו בביתנו שנים ארוכות על ידי עובדת משק הבית של הורי שמוצאה מסלוניקי. זה הכי מתכון של ככה וככה וכל אלתור עובד. ההוראות כאן הן הנחייה כללית בלבד. המג׳דרה גם היא הייתה למתכון כל ישראלי ולכל בית גרסה משלו. הסלט והטחינה, סוגרים את המעגל למנה המושלמת.

אמא, מה תכיני לשישי?

לחיילים.

מאכלים ביתיים.

שגם יכולים לסוע למרחקים ארוכים.

קציצות, טחינה, מג׳דרה אורז ועדשים.

אולי יותר מדי מלח;

מרב אהבה

אולי פחות מדי מלח;

מרב דאגה

המון ירוקים;

שתהיו בריאים

טחינה ועדשים;

שתהיו חזקים

מלא בצלים;

כי גם חיילים בוכים.

ובקשה קטנה לחמודים,

תתקשרו הביתה להורים.

ותגידו להם ששלהם יותר טעים

 :)

אנחנו כאן, מחכים לכם ולכן בגעגועים

משפחת בירן

שדה ורבורג

4.11.23

אמא, מה תכיני לשישי?

לחיילים.

מאכלים ביתיים.

שגם יכולים לסוע למרחקים ארוכים.

קציצות, טחינה, מג׳דרה אורז ועדשים.

אולי יותר מדי מלח;

מרב אהבה

אולי פחות מדי מלח;

מרב דאגה

המון ירוקים;

שתהיו בריאים

טחינה ועדשים;

שתהיו חזקים

מלא בצלים;

כי גם חיילים בוכים.

ובקשה קטנה לחמודים,

תתקשרו הביתה להורים.

ותגידו להם ששלהם יותר טעים

 :)

אנחנו כאן, מחכים לכם ולכן בגעגועים

משפחת בירן

שדה ורבורג

4.11.23

קציצות מטוגנות

מה צריך?

  • 750 גרם בשר בקר טחון. או עוף או ערבוב של שניהם. המעורב הוא ההעדפה שלי.
  • 1 ביצה
  • צרור ירוקים- פטרוזיליה או כוסברה או שוב שילוב של שניהם. שטופים ויבשים
  • 1 בצל לא גדול
  • שתי שיני שום
  • שתי פרוסות לחם לבן. אפשר גם להחליף בקישוא או תפוח אדמה או 1/3 כוס פירורי לחם.
  • 2 כפות שמן זית
  • כף חרדל- לא חובה
  • כפית מלח ים
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
  • פירורי לחם לציפוי
  • שמן זית או שמן ניטרלי איכותי לטיגון

איך מכינים?

אם משתמשי בפרוסות לחם טובלים אותן במים וסוחטים. אם משתמשים בתפוח אדמה או זוקיני מגרדים אותם דק על פומפיה.

במעבד מזון עם להב פלדה מרסקים את הבצל, השום, הלחם והירוקים (כולל גבעולים) עד לקבל עיסה.

בקערה רחבה מערבבים ביד את כל החומרים כולל תערובת המרוסקים (ואת תפוח האדמה או הקישוא אם השתמשנו בהם). מערבבים ביד תוך כדי תנועות עיסוי לקבלת תערובת אחידה.

אני טועמת בשלב זה ומתקנת תיבול אם צריך.

נותנים לעיסה לנוח במקרר חצי שעה. אפשר גם יותר אם נח לכן.

מרטיבים מעט את הידים וצרים קציצות אחידות. אני אוהבת להכין לטיגון קציצות עגולות ושטוחות, כמו בתמונה.

עוטפים כל קציצה בפרורי לחם ומטגנים במחבת עד לקבלת צבע חום זהוב.

מג׳דרה אורז ועדשים

מה צריך?

  • 2 כוסות אורז. אני מעדיפה מסוג יסמין.
  • 1 כוס עדשים. אני אוהבת מאוד את השחורות הקרויות ״בלוגה״.
  • 2 בצלים
  • מלח ים גרוס
  • פלפל שחור גרוס
  • חופן פטרוזיליה- לא חובה
  • שמן זית או שמן ניטרלי איכותי לטיגון

איך מכינים?

משרים את העדשים בקערה עם מים. רצוי שעתיים לפני הבישול, אבל אם לא הספקתן, לא נורא. שוטפים את העדשים במסננת. כדאי להציץ ולודא שאין אבנים קטנות. מבשלים את העדשים בסיר עם הרבה מים. אני מוסיפה גם עלה דפנה או גבעולי טימין. לאחר רתיחה מנמיכים את האש ומבשלים עד שהעדשים מתרככים אך לא מתפרקים. מסירים מהאש, שוטפים במסננת תחת מים זורמים. אפשר להכין את העדשים מראש, לשמור במקרר ואפילו להקפיא. בכלל, להקפיא קטניות מבושלות זו דרך מעולה להבטיח את שילובן בתפריט המשפחתי.

מכינים את האורז, כמו שאתן מכינות כל אורז. אני מחממת מעט שמן (2-3 כפות) בסיר עם תחתית כבדה, ממוסיפה את האורז ומערבבת טוב בשמן. מוסיפה מלח- כפית וחצי ל-2 כוסות אורז ואז מוסיפה מים ביחס של 1.5 לאורז . כלומר ל-2 כוסות אורז, שלוש כוסות מים. כשהאורז מוכן מניחים מתחת למכסה נייר סופג או מגבת מטבח נקיה חספיגת האדים.

במקביל פורסים את הבצל לפרוסות דקות או קוביות ומטגנים בשמן זית עד להשחמה טובה. מוסיפים מלח ופלפל שחחור גרוס.אין יותר מדי בצל למג׳דרה, כמה שיותר עדיף:)

כשהכל מוכן מרכיבים את המג׳דרה. מערבבים אורז, עדשים ובצל. מתקנים תיבול מלח ופלפל שחור גרוס. אם רוצים מוסיפים קצת פטרוזיליה לטאץ׳ ירוק.

החזירו את החטופים ואת החיילים הביתה עכשיו!