חומר ורוח על מדפי הסטודיו

28 September, 2022

הכלים שעל מדפי הסטודיו נוצרו מבוץ. בוץ שהפך לחימר, שהפך לכלי בתהליכי העבודה בסטודיו. תהליכי היצירה בסטודיו נולדים במפגש בין החומר לידיים היוצרות בחומר. ידיים שמעבירות אל החומר את חכמת העשייה ואת המחשבה של היוצרת, את רוחה. מחשבות, השראות, פנטזיות ואפילו מצבי רוח כולם נוצקים אל הכלי שבזכות הרוח שפוגשת בחומר הופך לכלי בעל משמעות.

רצינו לשלב את מה שהרוח שלנו אוהבת על מדפי הסטודיו, ביחד עם הכלים שנוצרו בהשפעתם. חנות הסטודיו אינה חנות ספרים ועל כן אנחנו חייבות להיות מאוד סלקטיביות וקפדניות באוצרות של מדף הרוח שלנו.

החיבור בין הכלים לעולם הקולינריה הוא אחד הכוחות המניעים של היצירה בסטודיו שמפגיש למעשה את שתי אהבותיי אלו. השילוב בין שתי האהבות האלו הורחב בסטודיו החדש גם אל המדפים, עליהן נארח מעת לעת ספרי בישול ואוכל נבחרים.

מה שתמצאו בחנות הם כותרים שאנחנו ממש אוהבות וכאן, נשתף אתכן אט אט בסיבות לאהבתינו . כך, בעת הביקור בסטודיו יהיה לכן קל יותר להתמצא בין מדפיו.

ספר על אוכל / הדיי עפאים

״יש המדפדפים בספר ומתקינים ממנו מתכונים ערבים לחך. יש בכך סיפוק והנאה אך זוהי רק מחציתה של הדרך. מן הספר הזה יש להכין ארוחות: לבחור מקום ומועד ולקדש אותם, לזמן אליו אורחות ואורחים ולייחד אותם, לצאת אל השדה ולהביט אל האדמה הטובה, לאסוף מן השפע, לקצוץ ולתבל, לרדד ולמתוח, לצלות ולאפות ולהגיש את כל אלה אל השולחן בענווה כאיש הנושא אלומותיו. החיים הם ארוחות והכנתן היא המזון לנפש.״

הדיי עפאים, מתוך הפתיחה לספר

את ספר על אוכל של הדיי עפאים רצינו בחנות עוד מההקמה של הסטודיו החדש ביפו. הוא היה ממש מהראשונים ברשימה. אנחנו אוהבות אותו וממליצות עליו בחום כמתנה לעצמכם או לאדם שאתם אוהבים.

בספר תמצאו מתכונים בדרגות קושי שונות, את המחשבות ותפיסות העולם של הדיי בנוגע לאוכל ולאירוח, צילומים נהדרים של דן פרץ עם הסטיילינג הנפלא של נורית קריב. ספר מעורר השראה לטבחים, למארחים ולאוהבי האסטתיקה.

בלדי – ארבע עונות בנצרת / מיכל וקסמן ודוחול ספדי

מיכל וקסמן היא בשלנית וכותבת אוכל, מחברת ספרי בישול וחברה יקרה של הסטודיו. דוחול ספדי הוא הבעלים והשף של מסעדת דיאנא הנצרתית, דור שישי בעיר הגלילית, דור שני במטבח מקצועי ובן לשושלת בשלנים ובשלניות. התוצאה של המפגש בין מיכל ודוחול היא הספר הזה, שאוצר בתוכו את מתכוני המשפחה של דוחול, שסובב סביק השוק, המסורת, החגים, עונות השנה, זכרונות הילדות והגעגועים של משפחת ספדי.

הספר מלווה בצילומים הנהדרים של דניה ויינר ומעוצב בעדינות ובכישרון רב ע״י דקל בוברוב.

דקל ומיכל התארחו אצלינו בקומת הגלרייה של הסטודיו לסדנת ׳עלה ומלואו׳. תוך כדי מילוי וגלגול של עלי גפן, עלי סלק, מלפוף ובצלים הם הסבירו את כללי האצבע ליצירת סיר ממולאים מושלם, וגם, למה סירי ממולאים נוכחים בכל כך הרבה תרבויות אוכל שונות מסביב לעולם. בזמן שהסירים התבשלו שוחחנו על מקורם ההיסטורי-תרבותי ואפילו פוליטי של סירי הממולאים, מה הופך אותם לנחשקים ומלאי קסם, באיזה אופן הם משפיעים על המרקם המשפחתי ואיך כל זה מתחבר לעולם החומר, הצורה והאסתיקה. בקרוב נשתף בפרטים נוספים ותמונות מהסדנא.

בספר הנפלא הזה תוכלו למצוא מתכונים למגוון ממולאים ועוד מנות קלאסיות של המטבח הערבי כמו כיסוני שישברק, מלוחיה, תבשילי טלה וירקות אביב וגם למנות פחות מוכרות וייחודיות לאזור ולמשפחת ספדי; כמו ראס אלעספור, מרק פריקה, קציצות טלה על גבעולי עכוב, קובה ניה ממולאת בבשר ובצל קונפי ועוד ועוד.

״ארבע עונות בנצרת עברו חלפו במהירות הבזק. שרב קיצי פינה מקום לגשם ראשון, שהביא איתו צרורות גדולים של עלי חוביזה ועולש שנאספו בשדות בר ירוקים. קור חורפי שחודר לעצמות הוליד אביב בניחוח פריחת שקדיות ותרמילי פול. עם גלי החום הראשונים, הופיעו משמשים לבנים עגולים מבושמים ועזי טעמים של מי שלא נגזרו עליהם חיי מדף נצחיים. רחובותיה הצפופים של העיר היפה והעייפה הזו הפכו מוכרים ואהובים יותר עם כל ביקור. לעיתים נדמה היה, שדי במראה הכניסה לעיר למלא ליבי שמחה וציפייה לקראת עוד יום קדחתני ורב גילויים במטבח.

מהם המרכיבים שמשחקים תפקיד בהגדרתו של מטבח כלשהו? טעמים, תרבות, היסטוריה, שורשים, חומרי גלם מקומיים שנמצאים בהישג יד, חיבור לאדמה, לאקלים ולחילופי עונות באזור שבו חברה תרבותית מתקיימת לאורך דורות, והביטוי של כל אלה בסירים ובצלחות. אם בודקים את שלל תרבויות האוכל והמטבחים שמתקיימים בישראל זה לצד זה ולעתים אף מתערבבים ומשפיעים זה על זה, נדמה לי שהמטבח הערבי הוא הוא היחידי שעונה על כל הסעיפים.״

מיכל וקסמן, מתוך המבוא של בלדי

פוליש / בעריכת אריה רוזן

בעריכת אריה רוזן ובהשתתפות הילפה אלפרט, יובל (ג׳וב) הרגיל, אורי נבון, דוד עדיקא, נורית קריב, דן פרץ, אנה שפירו, ארז קומורובסקי ועוד רבים ונהדרים.

סצנת האוכל יוצאת הדופן הרוחשת בפולין היום מסמנת אותה כיעד מרכזי של חובבי אוכל ותיירי הריגושים הקולינריים מהעולם כולו. מלאכת היצירה של ספר זה היא תולדה של הבנת הפער שבין התפיסה הישראלית הרווחת של ׳אוכל פולני׳ דל ואפור לבין המציאות העשירה, המסעירה והבועטת שבפועל מתרחשת בפולין העכשווית.

אוכל ותרבות אוכל הוא מוקד הספר, אך לא מדובר בספר מתכונים או מדריך תיירים. הספר חושף תמונה רחבה הרבה יותר של יוצרים בתחומי האוכל, התרבות, העיצוב והאמנות. בספר מופיעים מפגשים מרתקים עם צלמים, מאיירים, כותבים ואמנים, וכמובן, טבחים, שפים ויצרנים מקומיים.

הספר יצא לאור בהוצאת אסיה האהובה עלינו במיוחד, שכל ספר שיוצא ממנה פוגע בדיוק, כמובן שברמת התוכן אבל גם ברמה הויזואלית. מדובר בספר יפה להפליא, ספר-מגזין שרק העלעול בו מעורר את החשק לסגור כרטיס טיסה לפולין.

בספר ניתן למצוא גם את עבודתם המשותפת של דוד עדיקא ופיליפ פגובסקי בגרפיקה וצילום.

ספר התענוגות / עמוס קינן

כתב ואייר – עמוס קינן

במסגרת אירועי ההשקה החגיגיים של הסטודיו ביפו הודפסה לבקשתנו מהדורה מיוחדת של ספר התענוגות של עמוס קינן, יצירה שאנחנו אוהבות במיוחד. תודה גדולה לערן זמורה מהוצאת כנרת שנרתם למשימה בנכונות והתלהבות.

ספר התענוגות ראה אור בראשית שנות השבעים, באותם ימים כשלא רבים יצאו מגבולות הארץ, כשלא היו מדורי אוכל, בלוגים וביקורת מסעדות, היה זה חידוש גמור לדבר על הנאות החיים. עמוס קינן הביא את .הנהנתנות לדרגת אמנות ואין פלא שהספר אזל מהמדפים, עד שלא היה ניתן להשיג אותו יותר

.והנה, הוא חזר בהדפסה ורודה ומיוחדת, ואנחנו מתענגות עליו כאן בסטודיו

להינות ממה שאינו שלך // מתוך ספר התענוגות

אפשר לאכול סלט עגבניות עם ים. לאכול גבינה עם הר. לשתות יין עם ירח. אוויר הרים צלול כיין הולך מצויין עם זיתים ירוקים. שלג הולך עם כרוב. שמש הולכת עם יין לבן, עם ים כחול ועם עצים ירוקים. באך הולך נהדר בחדר קטן אפלולי, וגם פינק פלויד. המשותף בין באך ובין פינק פלויד הוא ששניהם מוזיקה ושניהם מתאימים לרגע שבו הם דרושים לנו. ההרים הם של אף אחד. גם האוויר. גם השמש, הים, הרוח, הירח. אין שום צורך שהדבר יהיה שלך כדי שתהנה ממנו במלוא החושים והנפש. אין צורך בהרבה מאוד גבינה כדי לאכול אותה לרגלי ההר. גם לא בהרבה מאוד אבטיחים כדי לבצוע אותם על חוף הים. אבטיח אחד מספיק לים שלם. מי שיש לו מעט מאוד זיתים ירוקים אבל הרבה הרבה אוויר הרים צלול כיין, זוכה לרגע של חסד, שהוא הטעם. לטעם אין כמות, והטעם אינו רכוש, והטעם אינו ניתן לאגירה.

הלילה ירד והרוח נשבה / מנחם גולדנברג וגיא גוטמן

כתב – מנחם גולדנברג
צייר – גיא גוטמן

הוצאה לאור – מטר, 2022

הלילה ירד והרוח נשבה הוא ספר פיוטי על הרוח שמחוצה לנו, ועל זו שבתוכנו. הספר לוקח אותנו למסע בעקבות הרוח ומעורר מחשבות על רצון, סקרנות, השראה ועוד. ספר מרהיב שהוא חגיגה לרוח היצירה.

מדובר בספר ילדים, וכמו כל ספר ילדים טוב, הוא פונה ומתאים לכל הגילאים. אכן זכינו לחוות את ההנאה שבספר לכל הגילאים במפגש שערכנו בסטודיו עם יוצרי הספר, בו השתתפו הורים וילדים כאחד.

פסקה מתוך

״כשהרוח דוחפת אותנו מבפנים, מניעה אותנו לעשות דברים, אנחנו קוראים לזה רצון.

כשהרוח מניעה אותנו מבחוץ, מושכת אותנו כלפי דבר מה, אנחנו קוראים לזה סקרנות.״

אני דוברת שבע שפות וכולן עברית / מורן שוב רובושוב

הוצאה לאור— מקום לשירה, 2021

בחרנו בספרה היפהפה של מורן שוב רובשוב, אוצרת, אמנית וכותבת, לאחר שהשתתפה בשיח הגלריה בתערוכה של שגית זלוף נמיר המוצגת בימים אלו בסטודיו. בשיח הוקראו קטעים מהספר על ידי השחקנית ליליאן ברטו ועל ידי רוב רובשוב עצמה. נישבנו בקסמן של המילים והמחשבות שרוב רובשוב רוקחת לשירים, סיפורים והגות.

פסקה מתוך

״אין דבר כזה שביר. ישנה הפוטנציה, קיימת האפשרות, דבר עלול או עשוי או עתיד להיות : פתיר, קריא, אכיל וכיוצא באלה. אבל בניגוד להם, ברגע שאתה נשבר אינך שביר עוד ואתה עלול להשבר כל עוד הנך שלם.״