בתחילה לא האמנתי כשאמרו שהמגפה תהיה כאן לשנה. האמונה שלי בכח המדע והרפואה האנושיים התנפצה מול עצמת חלקיק המיקרוב הנבזי הזה.
היום, אני מוצאת את עצמי מתקשה להאמין שאנחנו יכולים להתחיל לתכנן חזרה לשגרה ועם זאת, מצטברים הסימנים שאנחנו בכיוון הנכון. בתקווה שלא מדובר במקסם שווא שמושפע מהנסיבות הפוליטיות, אני מעיזה להתחיל ולחשוב קדימה.
ולכן, במלוא הזהירות ובמקסימום גמישות שאולי תדרש נוכח הנסיבות הנה מספר שיתופים משולחן התוכניות.
הפוסט מנוסח בלשון נקבה אך פונה, כמובן, לכל.
סטודיו פתוח לקראת פסח
כן, הגיע הזמן להתראות פנים אל פנים. להרגיש את הכלים ולבחור את מה שאתן א והבות. בקרוב ממש אפרסם את התאריכים שבהם יהיה הסטודיו פתוח וחגיגי לכבודכן, לקראת הפסח הקרב ובא. עוד פרטים בהמשך.

BE MY GUEST: ״הרומן שלי עם נורה״
ממש ערב פרוץ הקורונה השיקה ליליאן ברטו, שחקנית וחברה אהובה, קונספט אירוע חדש ומלהיב — ״BE MY GUEST“. האירוע משלב במה, תרבות ,אירוח, חברה, אוכל ויין ובמרכזו תכנית אירוח בלייב על במה, הכוללת קטעים בהגשתה של ליליאן וראיונות בהנחייתה.
מתוך אהבותינו המשותפות נולד נושא הערב הראשון: ״הרומן שלי עם נורה״. ערב אהבה, שיחה וגעגוע לנורה אפרון, ניו יורק ולמה שביניהן. ממש בדקה ה- 90 לפני שירד המסך על עולם התרבות בצל המגפה, הספקנו להעלות את הערב הראשון שהיה הצלחה אדירה. אנחנו מתכננות לשוב ולהעלות את הערב, שוב על גג תל אביבי עם אורות מנצנצים, ב- 29 לאפריל.


BE MY GUEST: ״החגיגה של אוה ואינגמר״
אירוע חדש בסדרת BE MY GUEST, ראשון בסדרת הפעולות של אסטרטגיית היציאה ואין ראוי ממנו לכך. רשמו ביומנים: בוקר שישי, ה- 12 למרץ. לפרטים והרשמה לחצו כאן.
על האירוע
ליליאן ברטו, ואני מזמינות אתכן ואתכם להצטרף אלינו לאירוע נוסף סביב אהבותינו המשותפות — במה, תרבות ,אירוח, חברה, אוכל ויין. זה יקרה בגינה של הסטודיו בשדה ורבורג. אתן ממש לא רוצות לפספס את זה!
במרכזו של האירוע, תכנית האירוח בלייב של ליליאן, ״BE MY GUEST״, הכוללת קטעים בהגשתה וראיונות בהנחייתה. זה האירוע השני שיצרנו לתוכנית של ליליאן שנולדה אצלה מתוך התשוקה הלא נרגעת לתרבות והרצון לפגוש ולשמוע נשים מרתקות ואנשים מרתקים.


הפעם מסע ההרפתקאות התרבותי לוקח אותנו צפונה. צפונה ליצירותיהם של אינגמר ברגמן ושל איבסן, צפונה לסרט ״החגיגה של באבט״ , צפונה לשיריה של אוה קילפי וצפונה למחוזות ההוגה, הלאגום, הפיקה והפרילו, שאנחנו כל כך אוהבות. הבטויים האלו שאוצרים בתוכם תפיסות חיים שלמות קבלו משנה תוקף בשנה האחרונה, מאז פרוץ המגפה.
ונתחיל דווקא מהסוף. גינת הסטודיו כל כך יפה בחורף ובתחילת האביב. בשנת הסגר שחלפה למדתי להעריך אותה אפילו יותר. בתכנון האירוע החדש התחלנו מהמקום הזה — החוץ. האוויר הפתוח, הצלול, ריח האדמה והצמיחה המתחדשת.

משם המשכנו לעיצוב הסקנדינבי, לסדרות הטלוויזיה שכיכבו ברשימות הצפייה שלנו בשנה האחרונה, למטבח הסקנדינבי החדש המשלב בין מקומיות, יצירתיות וקיימות ושהפך למודל רב השפעה על שפים מקומיים ויצרני אוכל, לספרות הסקנדינבית והשירה, הקולנוע הנפלא, המחזאות, המודל החברתי שמהווה מקור להשראה ועוד.
החלטנו לבנות אירוע שייקח אותנו ואתכן, לכמה שעות, צפונה, לשם.
בחרנו להתמקד באייקונים תרבותיים ענקיים במבט עכשווי. ביצירותיהם של אינגמר ברגמן ״תמונות מחיי נישואין״ ושל הנריק איבסן — ״בית בובות״. בסרטו של גבריאל אקסל, ״החגיגה של באבט״, בעיננו אחד מסרטי האוכל המרהיבים והמרגשים ביותר. הרלוונטיות שלו לא התפוגגה גם בחלוף 40 שנה מיצירתו. אם עדיין לא ראיתן/עבר זמן רב מאז, אנחנו ממש ממליצות לצפות בו שוב, לקראת האירוע ובכלל.
בשנת 2007 ראה אור בעברית ״הפרפר חוצה את הכביש”, אסופה של כל שירי אוה קילפי, סופרת ומשוררת פינית. הספר, בתרגומו הנפלא של רמי סערי ובהוצאת ספרים כרמל לוקח את קוראיו למסע קסום בטבע של הצפון הרחוק ומלמד אותנו כמה דברים חשובים על העולם שלנו. אין מתאימות ממילותיה של קילפי ללוות אותנו במסע הקטן שלנו צפונה.
האורחים
דרור קרן: יוצר, שחקן ובמאי, שבין היתר גם גילם את יוהן ב- ״תמונות מחיי נישואין״. ליליאן, שגילמה את מריאן במחזה, תספר על המסע האישי שעברה כאשר גילמה את הדמות ותשוחח עם דרור על יצירתם של ברגמן ושל איבסן מנקודות מבט שונות ועכשוויות.
רונית ורד: עיתונאית וחוקרת תרבות האוכל הבכירה בישראל. עם רונית תשוחח ליליאן על המהפכה במטבח הסקנדינבי, על נשים בעולם המסעדנות והמטבח העילי ועל ״החגיגה של באבט״ במבט עכשווי, נשי וקולינרי.
מה בתוכנית
את הבוקר נפתח במטבח החוץ בבראנץ׳ ״פיקה״ קליל שיהיו בו טעמים מהמטבח הנורדי ורפרנסים לארוחה הקולינרית בחגיגה של באבט.
לאחר מכן תוזמנו להיות הקהל של תוכנית האירוח.
לסיום, משהו קטן לטעם טוב, גם הוא כמובן קשור לקונספט שלנו.
ואם אתם כבר כאן, אתם מוזמנים לבקר בסטודיו וגם לרכוש מארז יין מומלץ לחג שאצרה ליליאן במיוחד.


לקסיקון מונחים קצר
hygge — הוּגה, ביטוי דני ושבדי שמשמעו חמימות, נינוחות וחברתיות שמשרה תחושה נעימה ורווחה. מי שיישמה את עקרונות ההוגה גילתה בוודאי שיש גם צדדים נעימים לסגר — בית, אור נרות, כרבול ליד הספה.
fika — הפסקת קפה ומאפה. בדגש על ההפסקה. בשעות הבוקר או בשעות אחר הצהריים מקפידים השוודים לעצור הכל ולקחת פסק זמן, עם קפה ומאפה או ארוחה קלה, רצוי בחברה. אני התרשמתי שבתקופת הקורונה הגישה לפחממות התפצלה לשני קטבים — אלו שהפכו קטוגניים (לא אני) ואלו שהגיעו למסקנה שבהינתן מגפה עולמית משתוללת אין סיבה להעביר אפילו יום אחד בלי להינות מהפסקות קפה עם עוגה או מאפה ראוי אחר (אני אני אני).
lagom – בשוודית ונורווגית, ״במידה המתאימה״. מעין מקבילה לביטוי ״less is more”. ושוב, בחסות הקורונה, מדווחות רבות מאיתנו שגילו כי אפשר להינות גם מפחות. פחות קניות, פחות מסעדות, פחות סידורים ובמידה הנכונה, חיים איטיים יותר ומצומצמים יותר, זה נעים.

Friluftsliv — חיים באוויר הפתוח. ולא בגלל ההנחיות והמחלות. אתן יכולות לקרוא על הטרנד בהרחבה בבלוג של האוטוריטה לחיים בסטייל, הלא היא שלי גרוס. כמו ששלי ציינה הפרילו (שם חיבה) הוא ההוגה החדש.
את ההוגה כבר חגגנו פה, זוכרות? וזה היה עוד לפני הקורונה.
אז גם אם במקרה לא שמעתן ולא ידעתן על נפלאות אורחות החיים של הסקנדינבים, הקורונה הפכה אותנו, הלכה-למעשה, למתרגלים שלהם! אנחנו מזמינות אתכן ואתכם לחגוג את כניסת התרבות הנורדית לחיינו ואף להעמיק את אהבתכן אליה.

