Be My Guest: ״הרומן שלי עם נורה״

מאת: עירית בירן

21 בספטמבר, 2020

I don’t think any day is worth living without thinking about what you’re going to eat next at all times.

Nora Ephron

מה נפלא יותר מלתכנן תפריט לערב שמוקדש לנורה אפרון, שתשוקתה לאוכל שזורה בכל כתביה? לתכנן תפריט לערב שמוקדש גם לנורה וגם לניו-יורק, העיר המדהימה בתבל. ערב הבכורה של ״Be My Guest: ״הרומן שלי עם נורה״ - הערב המשותף של ליליאן ברטו ושלי — זימן לנו את ההזדמנות הנהדרת הזו ואת ההזדמנות לממש את תשוקתנו המשותפת לאוכל ואירוח.

תכנון התפריט מתחיל בשלב איסוף המתכונים והרעיונות. זה החלק הקל, לצלול לספריה של נורה ולמדף ספרי הבישול שלי. השלב השני הוא סינון. זה כבר יותר מאתגר. לדייק את התפריט לאופי של הערב ולייצר תפריט שיש בו סיפור.

אז מה היה לנו?

קוסמופוליטן, ״קארי ברדשו״

הקוקטייל שכיכב בסדרה ״סקס והעיר הגדולה״, מסתבר, הוא גם הקוקטייל האהוב על נורה אפרון. הבחירה הייתה קלה. על הביצוע הופקדו אסף ועמית המיקסולוגים המוכשרים מ- InnKeeper.

קוסמופוליטן על גג אורבני שוקק חיים — זה בדיוק מה שחלמנו.

המתכון מחכה לכם בבלוג. קליל, טעים וסקסי.

שקדים קלויים בחמאה

מתכון של נורה שהיא ממליצה בחום להגיש לצד הקוסמופוליטן. וכשנורהממליצה אני מיישמת. המתכון הקליל מחכה לכם בבלוג.

קוקטייל בר: קוסמופוליטן ושקדים קלויים

חטיפי ירקות חתוכים ומטבל גבינת שמנת פיקנטי, ״מד מן״

מאגף הנוסטלגיה של התפריט:

ירקות מחותכים בצורה נאה עשויים לשמש חלק חשוב מתפריט המסיבות שלך, הם יפים, צבעוניים וטעימים והעיקר, הם ישמחו מאוד את אלו מבין אורחייך שמקפידים על משקלם. אפשר לטבול את חטיפי הירקות במטבל, למלא אותם בממרח ואפילו להשרותם לפני המסיבה בתחמיצים פיקנטיים, כך שיוכלו לעמוד כחטיפים בפני עצמם.

רות סירקיס, "מהמטבח באהבה"

בשנות השבעים , כשרות סירקיס חזרה לישראל והביאה מיתה את בשורת ה- ״חיים כמו באמריקה״, אם רצית לארח כמו אשת חברה מעודכנת, ערכת מסיבת קוקטייל. במסיבה כזו היו מספר מרכיבים חיוניים וביניהם: ירקות חתוכים ומטבלים (דיפ) ו- ״קיפוד גבינה״. אמא שלי הייתה קוראת אדוקה וממושמעת של סירקיס וקיפודי גבינה צצו במסיבות שערכה לצלילי הפטיפון, לצד ירקות חתוכים ומטבל בצל (זוכרים? אבקת מרק בצל, גבינה לבנה...)

בפרק מספרה של דליה למדני ״מסע מסביב לשולחן״ מוקדש פרק עוקצני וביקורתי במיוחד למסיבות קוקטייל ותרבות האוכל שהתפתחה עבורן. קריאה מומלצת ומשעשעת. לפי למדני, הירקות החתוכים הפכו למרכיב פופולרי במסיבות קוקטייל בשנות השבעים של המאה הקודמת כשהמטבח האמריקאי, פוסט מלחמת ויטנאם, הפך לקוסמופוליטי יותר.

לזיכרונות הרחוקים האלו התווספו אסוציאציות נוצצות של סצינות מסרטיו של וודי אלן וכמובן, ״מד מן״.

חטיפי ירקות נוסטלגיים

כריך קורנביף, ״מה שטוב לסאלי״

מנת העוגן של התפריט והמנה הראשונה שהיה ברור לי שתיכלל בתפריט. הומז׳ לכריך המפורסם, בסצנה המפורסמת, במעדניה המפורסמת, בסרט המפורסם, של נורה אפרון כמובן. את המתכון שלי לכריך בניתי סביב קורנביף מעולה שקניתי ב- The Urban Bakery, הקפה הנפלא במתחם נגה. אני ממליצה לכם מאוד לבקר בקפה הממוקם על כיכר קסומה בלב שכונת נגה, ולא רק בזכות כריך הקורנביף שלהם. את המתכון המלא לכריך אעלה בקרוב לבלוג.

כריך קורנביף, ״מה שטוב לסאלי״

ברוסקטת עגבניות ובזיליקום

מנה שהתחילה כחלופה צמחונית, הייתה לכוכבת. ההשראה למנה לקוחה מהברוסקטה אותה מגישה ג׳וליה צ׳יילד ברוב הדר לבעלה האהוב, בסרטה האחרון של נורה אפרון, ג׳ולי וג׳וליה. סרט שהוא אהבה לאוכל, לפריז וכנראה גם לבעלה של נורה, ניק.

ברוסקטה עגבניות של ג׳וליה

טארט אפרסקים וגעגוע לנורה

בספרה האחרון של נורה אפרון שנכתב כבר בעת שהייתה חולה, פרסמה נורה רשימה של דברים שתתגעגע אליהם לעומת דברים שלא. ההקשר לכתיבת הרשימה לא צוין ודבר מחלתה של נורה לא היה ידוע בציבור. האשה שהתפרסמה באמירתה ״Everything Is Copy״, לא שיתפה את דבר מחלתה. הקריאה ברשימה בידיעה כי נכתבה כחלק ממסע פרידה, מרגשת ועצמתית. טארט, מכל סוג, נכלל ברשימה של הדברים שנורה תתגעגע אליהם והמתכון לטארט אפרסקים התפרסם בספרה, ״צביטה בלב״. את הטארט הנפלא לערב הכינה ביתי, שני בירן האופה הנפלאה.

טארט שזיפים עשוי לשלמות על ידי שני בירן
גלידת חלב קורנפלקס

גלידת חלב קורנפלקס של כריסטינה טוסי מה- Milk Bar

כריסטינה טוסי היא שף-פטיסרי-סלב מניו-יורק, בעלת רשת Milk Bar של מעדניות קינוחים, ואישה מעוררת השראה.

טוסי התחילה את דרכה כעובדת ברשת המסעדות של השף דיויד צ׳אנג, שאחראי לפי האגדה, לגילוי הכישרון שלה ולפריצתה העסקית. אני ממליצה לכם בחום לקרוא עליה וגם לצפות בפרק על טוסי בסדרה המשובחת של נטפליקס, Chef’s Table. שמה של טוסי יצא למרחקים בזכות מספר קינוחים, וביניהם: הקראק פאי המפורסם, עוגיות קומפוסט, וגם Cereal Milk Ice Cream — סדרת קינוחים שלמה שפיתחה טוסי על בסיס טעמו האהוב של החלב שנותר בקרקעית קערת הקורנפלקס. הקינוחים שלה מאוד אמריקאים, עשירים בסוכר וחוצפה. השילוב בין הטארט של נורה לגלידה של טוסי יצר סיום מושלם לערב הנפלא שלנו.

יינות לבנים — יקב ספרה

בנוסף לכל הטוב הזה, ליוו את הערב היינות הלבנים הנפלאים של יקב ספרה האהוב של דורון וסימה רב הון. כל פרט ביקב ספרה הוקם מתוך תפיסת עולם של עשייה טבעית, שקופה, נקיה, שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ותהליכים מדעיים ולצידם עבודה רגישה של אמן — דורון רב הון, היינן של היקב. סימה המקסימה, שמנהלת את היקב ביד רמה ומשווקת את יינות היקב, בחיוך גדול, גם התארחה אצל ליליאן לשיחה על יין ונשים.

אנחנו ממליצות לכן בחום לבקר באתר של ספרה, לטעום את היינות שלהם וגם לבקר ביקב, כשהחופש יחזור לחיינו.

נשארנו עם טעם של עוד. מאחורי כל מנה שנבחרה להשתתף בערב הראשון של ״הרומן שלי עם נורה״, עומדות וממתינות מנות נוספות, מקוות להשתלב בערבים הבאים. הסגר מחייב אותנו להתאפק בטרם נערוך את הערב בשנית עם אותם טעמים וגם בשינויים.

תודה לנירית גור קרבי על הצילומים הנפלאים.