מרק גרגיר נחלים

מאת: עירית בירן

18 בפברואר, 2020

אם אפשר היה להגדיר טעם באמצעות צבע, הייתי אומרת שלמרק הנהדר הזה יש טעם ירוק. ירוק עשבוני, ירוק של שדות רעננים אחרי הגשם, ירוק של הרעננות ולבלוב. הטעם הזה נובע מטעמו המיוחד של גרגיר הנחלים (watercress) שנמכר אמנם באריזות פלסטיק מסודרות אבל טעמו טעם בר.

המרק פשוט מאוד להכנה. גרגיר הנחלים, בדומה לתרד וירוקים נוספים, מתכווץ מאוד בבישול. ולכן, בשל מחירו הגבוה של גרגיר הנחלים ביחס לכמותו מומלץ להכין את המרק הזה כמנת פתיחה קטנה.

אם לא השגתם גרגיר הנחלים אפשר להכין את אותו מרק בדיוק גם עם אספרגוס.

  1. מחממים חמאה ושמן זית בסיר, מוסיפים את הירקות (ללא גרגיר הנחלים) ומאדים על אש בינונית, נמנעים מלהשחים את הירקות. רק אידוי עד שהירקות מתרככים מעט.
  2. מסירים מגרגיר הנחלים עלים או חלקי גבעול לא יפים. קוצצים גס ומוסיפים לסיר. ממליחים ומפלפלים. זהירות עם המלח כי לגרגיר הנחלים יש מליחות טבעית. מאדים קלות ומוסיפים 2 כוסות מים ואת הטימין. מבשלים כ 15 דקות. מוסיפים את השמנת ומבשלים שתי דקות נוספות. היזהרו מהוספת מים כדי שהמרק לא יצא דליל מדי. עדיף לתקן את הסמיכות בסוף הבישול.
  3. מוציאים את גבעולי הטימין. מרסקים את המרק עם מוט בלנדר ידני או בבלנדר עד למרקם חלק. מתקנים תיבול. אפשר לגוון את המרק עם מעט אגוז מוסקט.
  4. אם רוצים מרקם חלק מאוד ואלגנטי, אפשר לסנן את המרק.
  5. מתקנים תיבול ואם המרק סמיך מדי מוסיפים מעט מים ומגישים.
  6. אפשר לקשט עם קרוטונים או כף קרם פרש או עירית קצוצה ומומלץ להזליף מעט שמן זית במרכז.
  7. לגרסת האספרגוס חותכים את האספרגוס לחתיכות גדולות (אפשר לשמור מספר ראשי אספרגוס בצד לקישוט) וממשיכים לפי המתכון. את מרק האספרגוס כדאי מאוד לסנן, בגלל הסיבים.