מתכון חדש באתר לסלט המרהיב הזה שכיכב בסדנת ההוגה שהייתה פה לפני חודשיים (איך הזמן טס). המתכון הזה הוא בעצם וריאציה אחת מני רבות של סלט שמופיע פעמים רבות בספרי בישול נורדיים רבות וניתן ליישום במגוון שילובים, עם קצת יצירתיות ותעוזה, לפי מצב הרוח ומה שיש במקרר.
המתכון הזה הוא בעצם וריאציה אחת מני רבות של סלט שמופיע פעמים רבות בספרי בישול נורדיים רבות וניתן ליישום במגוון שילובים, עם קצת יצירתיות ותעוזה, לפי מצב הרוח והמצאי במקרר. מרכיבי היסוד הם:
- קטניות: עדשים, בורגול, גריסים, קינואה וכו׳.
- ירק אפוי: דלעת, סלק, בטטה, אפונה, גזר.
- ירק פריך: מלפפון, אנדיב, כרוב, קייל.
- עשבי תיבול: פטרוזיליה, כוסברה, בזיליקום, נענע, טרגון.
- תוספות: גרעינים טבעיים, קלויים, מקורמלים.
- פרי חתוך: תפוח, אוכמניות, פרי הדר מפולט.
- שבבי גבינה פיקנטית: פרמזן, פקורינו, גבינה כחולה, וכו׳.
- אפשר גם לגוון את הרטבים: ויניגרט, רוטב על בסיס יוגורט.
הסוד להצלחת הסלט הוא שילוב וגיוון בין טעמים ומרקמים שונים של חומרי הגלם: רכים ופריכים, מתוקים ומלוחים-חמצמצים, וגם – צבעוניות מגרה.
מה צריך?
לסלט
- שני ראשיי אנדיב (עולש). עדיף אדומים. אם לא השגתם, אפשר להחליף בכרוב אדום פרוס דק דק, עלי רוקט טריים או כל מה שנראה לכם מתאים, בתנאי שהוא פריך
- מעט פטרוזיליה ונענע או כל עשב תיבול שאתם אוהבים
- חצי בצל אדום או שני בצלי שאלוט
- רבע כוס פיסטוק קלוף וקלוי מעט במחבת
- גבינה ממשפחת הגבינות הכחולות
- 1/2 כוס אוכמניות טריות (אפשר לחלופין ענבים חצויים, דובדבנים מגולענים או גרעיני רימון. תלוי בעונה)
- מלח, פלפל
לויניגרט
- 1/4 כוס זרעי ענבים או שמן זית עדין
- 3-2 כפות חומץ בן יין לבן טוב, או חומץ תפוחים או מיץ מלימון אחד
- כפית דבש/סירופ מייפל או סוכר
- 1/4 כפית מלח
- קומץ פלפל שחור גרוס
- שאלוט קטן, קצוץ (אופציונלי)
- אם רוצים, אפשר להוסיף גם עלים של טרגון טרי – כף או שתיים, תלוי כמה אוהבים. אם אין – כפית חרדל דיז׳ון
איך מכינים?
- עוטפים את הסלקים בנייר אפיה או רדידי אלומיניום ואופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות כ- 45 דקות.
- בינתיים, מכינים את הויניגרט: מערבבים או מנערים בצנצנת את חומרי הויניגרט עד שנוצרת אמולסיה. טועמים ומתקנים תיבול. צריך להרגיש חמוץ ומתוק עם מליחות עדינה. הרוטב נשמר כמה ימים במקרר, אז אפשר מראש להכפיל כמויות.
- חוצים את הסלקים האפויים לחצי ופורסים כל חצי לפרוסות דקות. מסדרים בתחתית הקערה.
- חוצים את האנדיב לרבעים. נפטרים מהלב, פורסים דק, ומפזרים מעל הסלק.
- פורסים את הבצל לפרוסות דקות ומפזרים מעל הסלט.
- מפוררים את הגבינה הכחולה (אפשר להקפיא את הגבינה לשעה, ואז יותר קל לפורר) מעל הסלט.
- מפזרים את עשבי התיבול, את הפרי, ואת הפיסטוק.
- יוצקים מעל את הויניגרט ומתבלים עם מלח ים ופלפל שחור גרוס.
- מערבבים את הסלט רק לאחר ההגשה ואחרי שכל האורחים ראו והתפעלו.