מתכון נוסף מבוסס חלב לחג השבועות. מתכון עם סיפור.
את הקרם הנפלא הזה טעמתי לפני שנים מספר אצל חברתי, ליליאן ברטו. כציידת מתכונים מנוסה, מיד קלטתי שמדובר במשהו מיוחד. ואכן, לקרם הענוג הזו היסטוריה וסיפור.
יוכי שפירא, אמה של ליליאן, הביאה את המתכון עמה כשעלתה לארץ מוונצואלה, שם גם נולדה ליליאן. מדובר בקינוח פופולרי בוונצואלה שם קוראים לו ״Quesillo Venezolano” – קסיו. מקור השם במילה גבינה, כנראה בשל העובדה שבתהליך האפייה הממושך נוצרים בקרם חורים כמו בגבינה.
יוכי, מספרת ליליאן, היא בשלנית מדויקת. רפרטואר מצומצם של מתכונים בביצוע מעולה מאפיין את הבישול הביתי שלה, מתכונים שהפכו למזוהים עמה, בביצוע מושלם והקסיו ביניהם.
יוכי, שבדיוק השבוע ימלאו לה 78, העבירה את המתכון שנשמר בסודיות שנים ארוכות, לליליאן אשר לשמחתי הסכימה לשתפו. מתכונים שעוברים בין אמהות, בנות וחברות, הם מתכונים נפלאים.
הקסיו, המבוסס על חלב וחלב מרוכז, מתוק ומנחם וגם ילדים יאהבו אותו מאוד. נסו ולא תצטערו.
מה צריך?
- תבנית אינגליש קיק
- 80 גרם סוכר
- כף מים
- 3 ביצים
- 600 גרם חלב מרוכז (פחית וחצי או פחית ושפורפרת)
- 400 מ״ל חלב 3% (ממלאים פחית חלב משומר ריקה בחלב, פעמיים) פחיות חלב משומר חלב 3%
- מקל וניל או 1/2 כפית מחית וניל טובה
איך מכינים?
- מחממים תנור לחום של 140 מעלות.
- ראשית מכינים את הקרמל. מניחים את הסוכר והמים בסיר קטן בעל תחתית כבדה ומחממים תוך ערבוב עד שהסוכר נמס ולתמיסה צבע ענברי. זהירות הקרמל, חם מאוד.
- יוצקים את הכרמל החם לתבנית האפייה לכיסוי התחתית ומניעים את התבנית כדי לכסות גם את הדפנות בחלקן. התבנית עשויה להתחמם מאוד אז כדאי לאחוז עם מגבת או כפפה.
- בקערה נפרדת מערבבים ידנית את הביצים, החלב המרוכז, החלב הרגיל ותמצית הווניל.
- אם משתמשים במקל וניל, חוצים אותו לשניים ומגרדים את הגרעינים אל תערובת החלב והביצים.
- יוצקים את תערובת החלב לתבנית העוגה. מניחים את תבנית האינגליש קייק בתבנית גדולה יותר עם מים בגובה של כ- 1/2 מגובה הקרם שבתבנית.
- אופים שעתיים וחצי. מוציאים את התבנית ומצננים במקרר לפחות 4 שעות.
- להגשה, הופכים את התבנית על מגש מוארך (מגש מרים של הסטודיו, למשל?). הקרם ישלף מהתבנית למגש. פורסים ומגישים.
מידע פנים
- אפשר להכין את הקרם גם במנות אישיות באותה צורה, כמו קרם ברולה. ואז להפוך ולשלוף או פשוט להגיש בכלים האישיים.