עונתם של החבושים קצרה מאוד. החבושים מופיעים בחנויות בסתיו, לקראת החגים ובאופן טבעי מככבים במתכוני חג רבים. הכנת ריבה מחבושים מאפשרת להנות מהם בעונתם וגם לשמר את זכרם מעבר לכך.
מה צריך?
- 4-5 חבושים יפים
- 4 תפוחי עץ גראני סמית
- סוכר – כמות הסוכר תקבע לפי המשקל נטו של הפירות
- 2-3 כפות מיץ לימון
- קורט פלפל שחור טחון
- תבלינים (אופציה): מקל קינמון, 2-3 תרמילי הל, 2 ראשי ציפורן
- מעט מיץ תפוחים או אוכמניות
איך מכינים?
- שוטפים היטב את החבושים, מניחים בסיר עם מים שגוקרוטונים ומגישים בהם עולה על גובה החבושים. מבשלים עד שהחבושים מתרככים (45 דקות עד שעה).
- כשהחבושים מוכנים מוציאים מהמים, מצננים ומקלפים. חותכים את החבושים לארבעה חלקים. מוציאים את הליבה העצית וחותכים לקוביות קטנות (1 ס״מ או פחות).
- מקלפים את תפוחי העץ, מוציאים את הליבה וחותכים לקוביות קטנות.
- שוקלים את החבושים והתפוחים ומעבירים לסיר בעל תחתית עבה.
- מוסיפים לסיר סוכר במשקל 50% ממשקל הפרות.
- מוסיפים 2 כפות מיץ לימון.
- אם אוהבים מוסיפים תבלינים. אפשר לשלב או לבחור בתבלין אחד. את מקל הקינמון מוסיפים בשלמותו. את גרעיני ההל אני ממליצה לפתוח, לכתוש מעט את הגרגרים ולהוסיף רק אותם. הל טחון קנוי, אני ממש לא אוהבת. גם את הציפורן כדאי לכתוש.
- לבישול הריבה מניחים את הסיר על האש. תחילה בחום גבוה עד לרתיחה ועד שהסוכר נמס. אם נוצר קצף, מקפים.
- מנמיכים את האש ומבשלים תוך ערבוב מדי פעם עד שהריבה מסמיכה ומופיעים סימני קרישה (כשעה-שעה וחצי). אם חסרים נוזלים (החבושים, בשונה מפירות אחרים, לא מגירים נוזלים רבים בזמן הבישול) מוסיפים מעט מיץ תפוחים או אוכמניות.
- אפשר לבדוק את מצב הריבה על צלחת שהנחתם לכמה דקות במקפיא. מניחים כמות קטנה ורואים אם המרקם ״ריבתי״.
- מקררים ומעבירים לצנצנות נקיות. שומרים במקרר. אם הוספתם מקל קינמון אל תשכחו לחלץ אותו בשלב הזה.
מידע פנים
- ניתן להכין לפי המתכון הזה כל ריבה. בריבות מפירות אחרים אני מסתפקת בשני תפוחי עץ שתפקידם לחזק את ההתקרשות של הריבה.
- עבור רוב הפירות, אין צורך בבישול מקדים במים — החריגים הם חבושים ואגסים.
- פירות רכים מגירים מים רבים ואין צורך להוסיף נוזלים. משך הבישול יהיה ארוך יותר, עד שרוב הנוזלים התאדו.
- לריבות תאנים, שזיפים ותותים אני מוסיפה מקל וניל או כף תמצית וניל איכותית.