מאפי הקינמון וההל האלו הם מאפה קלאסי של Fika – הפסקת הקפה והמאפה המסורתית הכה אהובה על הנורדים. היא כוללת שלושה מרכיבים עיקריים – קפה, מאפה וחברה טובה.
מקורם של המאפים הנפלאים האלו מנורווגיה. ניתן כמובן לקפל את המאפים לרול סטנדרטי (״דניש״), אך התוצאה שתתקבל לא תכיל את אותה הכמות של מלית הקינמון המקורמל כמו צורת השבלול שמתוארת כאן.
המתכון לקוח מתוך ספר בישול יוצא מהכלל וסופר מומלץ — The Nordic Kitchen של קלאוס מאייר, אחד מאבות המטבח הנורדי החדש וגם ממייסדי מסעדת נומה.
המתכון יספיק ל- 20 שבלולים בערך.
מה צריך?
לבצק
- 500 מ״ל חלב (לא רזה)
- 25 גרם שמרים יבשים או 50 גרם שמרים טריים
- 2 ביצים גדולות (אחת לבצק ואחת למריחה)
- קילו קמח לבן (ועוד קצת לקימוח)
- 150 גרם סוכר
- 15 גרם מלח ים עדין
- 2-3 כפיות הל, טחון (תלוי עד כמה אתם אוהבים הל. אפשר להשתמש בהל טחון קלוי טרי ואפשר לטחון בבית פולים של תרמילי הל. אם טוחנים בבית הטעם של ההל עז יותר)
- 150 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
למלית
- 125 גרם חמאה רכה
- 125 גרם סוכר חום (ועוד קצת לפזר על השבלולים)
- 4 כפות קינמון, טחון
- מעט שקדים מולבנים, פרוסים לפיזור (אופציונלי)
איך מכינים?
- יוצקים את החלב לקערה המיקסר ומערבבים פנימה את השמרים. מוסיפים את אחת מהביצים, את הקמח, הסוכר, המלח ואת ההל. לשים עם וו לישה במהירות בינונית עד שהבצק גמיש, מבריק, ולא נדבק יותר לקערה. 20 דקות בערך.
- חותכים את החמאה לקוביות קטנות ומוסיפים אותן לבצק, וממשיכים ללוש במיקסר ל- 20 דקות נוספות, עד שהבצק חלק ומבריק (זמני הלישה הארוכים הם קריטיים להצלחת המתכון!).
- מכסים את הקערה עם מגבת נקייה ומניחים לבצק למשך שעה וחצי ועד שהוא מכפיל את נפחו. מערבבים בקערה את חמרי המלית. מניחים את הבצק על משטח מקומח ומרדדים למלבן שרוחבו 30-40 ס״מ ואורכו 50-60 ס״מ. מורחים מחצית ממלבן הבצק (לאורך) במלית באופן אחיד. מקפלים את מחצית הבצק הנקייה על המחצית המרוחה. מרדדים מעט את הבצק תוך שמירה על צורתו המלבנית וחותכים ל- 20 רצועות ברוחב של 2 ס״מ.
- אוחזים בכל חתיכה משני הקצוות ויוצרים 4-5 פיתולים על ידי סיבוב כל קצה בכיוון הנגדי. לא מסובבים חזק מדי כדי שהמלית לא תלחץ החוצה. ביד אחת, אוחזים בקצה אחד של חתיכת הבצק, ומלפפים פעמיים סביב האצבע המורה והאצבע האמצעית של היד השנייה. לוקחים את הקצה הנותר של השבלול ומניחים אותו על שתי הטבעות שיצרנו, ובין האמצע המורה והאצבע האמצעית. בעזרת שתי האצבעות הללו מושכים את קצה הבצק כלפי מטה ופנימה אל תוך הטבעות, לסגירת השבלול.
- מניחים את השבלולים על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה, כאשר הפיתולים פונים מעלה. מכסים במגבת מטבח ומניחים לשבלולים לתפוח, בחדר לא קר, למשך שעתיים בערך (בשלב הזה אפשר להקפיא את השבלולים, עטופים טוב, ולהוציא לאפייה בבוקר, אחרי מעט הפשרה ותפיחה מחוץ למקרר).
- טורפים את הביצה השנייה ומברישים את השבלולים באמצעותה. בוזקים מעט סוכר (ואפשר גם מעט שקדים מולבנים פרוסים) ואופים בתנור שחומם מראש ל- 180-200 מעלות למשך כ- 12 עד 14 דקות. מצננים על רשת אפייה.